2 Mart 2015 Pazartesi

Bergamotun Faydaları ve Kullanımı

Bergamot


Bergamot , sedefotugiller familyasından 4 metre boyunda bir ağaçtır. 

Yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5-7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renktedir.

Ülkemizde,  Doğu Akdeniz’in kıyıları Adana, Mersin, Hatay da yetişmektedir. Meyve kabuklarından sıkma usulü ile bergamut esansı elde edilmektedir. Yeşilimtrak sarı renkli, hoş kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır.


Bergamotun faydaları Nelerdir


En önemli özelliği , böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olmasıdır. Bununla beraber , bergamottan elde edilen bergamot yağı tedavi amacıyla da kullanılırken, sinek ısırıklarında, yağlı ciltlerde ve sivilceler de ayrıca boğaz ağrısında kullanılabilmektedir.

Sindirim sistemi hastalıklarından, kolik tarzındaki karın ağrılarında, bağırsaklardaki gaz şikayetlerinde, hazımsızlık ta ve mide ağrılarının tedavisinde kullanılır.

İdrar yollan hastalıklarından sistit adını verdiğimiz idrar yollan iltihabında ve ağrılı idrar edenlerde kullanılır.

Bergamotu Nasıl Kullanmalıyız


Kabuklarından bergamot reçeli yapıldığını neredeyse herkes bilmektedir. Bergamot ayrıca limonata, meyve suyu gibi sıvılara tat vermek amacı ile ve çayı, yağı ve daha birçok alanda kullanılan önemli vitamin ve mineral açısından zengin bitkilerimizden bir tanesidir.

Bergamot meyvesinin tohumu özellikle çok önemli bir ilaçtır. Bergamot meyvesinin tohumları toplanır, kurutulur saklanırdı. Zehirlenmelerde, tüm zehirli hayvanların sokmasında bu tohumlar ezilir ve su ile içilebilir.

Bergamot Yağı ve Faydaları


Bergamot yağı, akne ve yağlı ciltlerin tedavisinde kullanılır. İştah arttırıcı ve safra söktürücü etkisi vardır. Bergamot yağı depresyona karşı antidepresan etkisiyle rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.

Sıkılaştırıcı, canlandırıcı ve antiseptik özelliktedir. Ayrıca çayda lezzet ve koku verici olarak kullanılır. Stres ve yorgunluğu giderici ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiricidir.

Begamot yağı nasıl kullanılır ; bir fincan suya 2-3 damla damlatılarak, günde 2 defa kullanılır. Haricen; cilde masaj yapılarak stres ve yorgunluğu giderici olarak kullanılır.

Bergamot Reçelini Unutmayın


Bergamotun reçeli veya şurubu yemekleri hazmettirici olarak  mideyi kuvvetlendirici, karın ağrılarını teskin edici, mide bulantılarını giderici, sindirime yardımcı olur.

Bergamot Çayı Demlemek


Kaynayan suya bir kaç çay kaşığı bergamot yaprağı atarak demlenmesini bekleyin. içmeden önce 5 dakika daha bekleyin.  Demleme süresi bitkinin hangi bölgesini kullandığınıza bağlı olarak bir miktar uzayabilir. Eğer bitkinin tohumunu ya da kurutulmuş yapraklarını kullanıyorsanız demliğe 2 çay kaşığı atabilirsiniz.

Kabuk kullanıyorsanız 1 çay kaşığı yeterli olacaktır. Bergamot çayına daha fazla aroma katmak için bal veya birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Demleme süresini ne kadar uzun tutarsanız çay o kadar kuvvetli bir tada sahip olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder