16 Kasım 2017 Perşembe

Bergamot Çayı




Bergamot Çayı

Bu yazımızda Bergomat Çayından bahsedeceğiz. 'Vay canına' dedirtecek özelliklere sahip bergomat çayını faydalarını öğrendiğinizde mutfağınızın vazgeçilmezi olacaktır. Yazımızı okuduğunuzda çay deyip geçemeyeceğiniz ve içmekten de vazgeçemeyeceğiniz bir çay olduğunu göreceksiniz.

Bergamot Çayının 8 Madde de Faydaları

Bergamot adı, "The Prince's Pear" anlamına gelen "beg-armudu" türkçe sözcüklerinden türetilmiştir. Narenciye ailesinin en güzel ve en egzotik meyvesi olarak kabul edilen bergamot, aynı zamanda uçucu esansiyel yağ da çıkarılabilen bir meyvedir. Günümüzde bergamot aroması, yiyecek, içecek ve parfüm kokusu, cilt kremleri, duş jöleleri ve aromaterapide yaygın olarak kullanılan uçucu yağlar gibi kozmetik ürünler için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu aromalı çayın kökenine dair ise  birçok öykü var. En popüler olanı  ise; Grey Ailesi'nin arşivlerinden gelir.  Lord Greyin geneleksel Çin çayına özel bir ek bergamot meyvesini  karıştırarak, yerel sudaki kirecin yoğunluğunu dengelemek niyetiyle kullandığı hikayedir. 

1. Enerji yükseltici

Kahvesiz yapamam mı diyorsunuz? Ya size bir fincan bergamot çayının herhangi bir yan etki olmadan enerji güçlendiricisi olarak ikiye katlanabileceğini söylersek ne olur?
Bergamot çayı, güvenli miktarda kafeini içerir ve bu sayede sizi gün boyunca aktif hale getirir. Aynı zamanda, gerekli vitaminler ve suda çözünen minerallerin vücuttan atılmasına neden olan dehidrasyon özelliklerine sahip olan kahvenin aksine sulu kalmanıza yardımcı olur.

2. Sindirimi geliştirir.

Bergamot çayı, ayrıca sindirime ve sindirimle ilgili problemlere yardımcı olabilir. Kabızlık, asit reflü ve bağırsak enfeksiyonlarını büyük ölçüde rahatlattığı bilinmektedir.

3. Bergamot Çayı Ağız Sağlığı

Antioksidan açısından zengin olan "kateşin", oral enfeksiyonlarla mücadelede oldukça etkili olduğunu ispatlanmıştır. Bergamot çayında, bulunan başka bir doğal bileşen de florürdür. Florür çürüme ile savaşır ve aynı zamanda sararmaya karşıda etkilir.

4.Bağışıklığı artırır.

Çayda bulunan bergamot yağı, bağışıklık sisteminin işlevlerini iyileştirmede etkili bir araç olduğu bilinmektedir. Bergamottaki antioksidanlar zararlı serbest radikallere zarar verirler. Serbest radikaller temelde toksik olan ve oksidatif strese neden olarak sistemimize önemli zararlar verebilen oksijen metabolizmasının yan ürünleridir. Çayda bulunan antioksidanlar bu strese karşı koyarlar. Ayrıca enfeksiyonlara, ateşlere ve diğer kronik rahatsızlıklara karşı savaşıyorlar.

5. Kalbinizi kolesterolden korur

Bergamot'un bir diğer önemli faydası, kötü kolesterol düzeylerini düşürebilmesidir. Düzenlenen kolestrol seviyeleri, kalbinizi plak oluşumundan ve tıkanmalarından daha fazla kurtarabilir ve aynı zamanda kan akışını iyileştirebilir.

6. Zayıflama

Düzenli fiziksel aktiviteye alternatif olmayan ve ekstra kilo vermek için sağlıklı bir diyet olsa da, Earl gri çay hızlı kilo kaybına yardımcı olmak için metabolizma geliştirir. Earl gri çayının narenciye özütünün enerji tüketimini arttırdığı ve kilo kaybına katkıda bulunan metabolik süreçlerinizi düzenlediği söylenir.

7. Soğukla Savaşır

Çay, soğuktan uzak durmak için geleneksel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Bergamot çayındaki anti-viral bileşikler daha güçlü olmanızı sağlar. Bergamot'un bağışıklık artırıcı nitelikleri vücudumuzun gribin soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlardan sorumlu virüsleri müdahale etmesini önlemeye yardımcı olur.

8. Stresini kolaylaştırır.

Uzun bir çalışma gününden sonra yoruldunuz mu?
Bergamot çayının yıldız bileşeni olan bergamot, yalnızca sakinleştirici bir etki yaratmakla kalmaz aynı zamanda ruh halinizi de yükseltebilen doğal aromaterapi kalitesine sahiptir.

Bergamot Çayı Nasıl Hazırlanır ?

Bergamot çayı aynı normal çay gibi hazırlanabilir. Kaynayan suya bir kaç çay kaşığı bergamot yaprağı atın ve demlenmesini bekleyin. Ateşin üzerinde aldıktan sonra içmeden önce 5 dakika daha bekleyin. Bergamot bitkisinin yapraklarından, kabuğundan ve tohumundan çay yapılabilmektedir.
Eğer bitkinin tohumunu ya da kurutulmuş yapraklarını kullanıyorsanız demliğe 2 çay kaşığı atabilirsiniz. Kabuk kullanıyorsanız 1 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Bergamot çayına daha fazla aroma katmak için bal veya birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Demleme süresini ne kadar uzun tutarsanız çay o kadar kuvvetli bir tada sahip olacaktır.
Bu yazımızda bergomat çayının faydalarını sıraladık. Sindirim sisteminden bağışıklığa, kolestrolden zayıflamaya, stresten enerjiye kadar faydalarını anlattık.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder