16 Kasım 2017 Perşembe

Bergamot Yağı Nereden Gelir?

Bergamot Yağı Nereden Gelir?

Bu yazımızda bergomay yağının faydalarını yazacağız. Bergomat çayının kadar faydalı bir yağdır. Tıbbi kullanımı olduğu gibi kişişel kullanımlarda da uygulayabileceğiniz bergomat yağının vücut ve duygusal dünyamızda ki etkilerinden bahsettik.  





Bergamot, turunçgillerden bir tür üreten bitkidir ve bilimsel adı Citrus Bergamia'dır. Ekşi portakal ve limon ya da limon mutasyonu arasında bir melez olarak tanımlanır. Yağı ise meyvenin kabuğundan alınır ve ilaç yapmak için kullanılır. Birçok temel yağın buharla damıtılmasından farklı olan soğuk sıkıştırma yoluyla elde edilir. Yağı, genellikle bergamot çayı olarak bilinen siyah çaya kullanılır.
Kökleri Güneydoğu Asya'ya kadar uzanabilmesine rağmen, bergamot, İtalya'nın güney kesiminde daha yaygın biçimde yetiştirilmiştir. Ancak şifalı özellikleri Uzakdoğuda kullanılan yönleriyle ortaya çıkmıştır. Özellikle, Geleneksel Çin tıbbında, yaşamsal enerjinin akışına yardımcı olması için bergamot kullanılır. Böylece sindirim sistemi düzgün şekilde çalışabilir. Ayrıca hazımsızlık ve gaz yatıştırmak için kullanılır.
Bergamot esansiyel yağı, aroma karışımını dengeleme ve bütün esansları uyumlu hale getirme, parfümü arttırma özelliği nedeniyle parfüm üretiminde temel unsurlardan biridir. İlaç endüstrisi tarafından tıbbi ürünlerin hoş olmayan kokularını emer, antiseptik ve antibakteriyel özelliklerini de kullanır.

Bergamot Yağının Vücudumuza Yararları

Doğal bir ilaç olarak bergamot esansiyel yağı antibakteriyel, antienfeksiyöz, anti-inflamatuar ve antispazmodiktir. Canlandırıcıdır, sindiriminizi geliştirir ve sisteminizin düzgün çalışmasını sağlar.
Bergamot yağı bu özellikleri sayesinde, bakterileri öldürmek, yara izlerini iyileştirmek ve cildin izlerini en aza indirmek için kullanılır. Bergamot yağı ayrıca baş ağrılarından ve kas gerginliğinden kaynaklanan ağrıları azaltmak ve hormonal ve sindirim sıvılarını uyarmak için de kullanılır.

Bergamot esansiyel yağının en yaygın faydalarından bazıları şunlardır:

Bergamot Yağ Kullanımı

1  -      Antidepresan - Depresyon, yorgunluk, hüzünlü ruh hali, düşük seksüel disiplin, iştahsızlık, çaresizlik duygusu ve ortak faaliyetlerde ilgisizlik gibi değişik semptomlarla kendini gösterebilir. Antidepresan ilaçların intihar düşünceleri, kilo alımı ve kişilik değişiklikleri gibi ciddi yan etkileri vardır. Bergamot esansiyel yağının en güzel yanı ise, yatıştırıcı etkiye sahip olmasıdır. Bu, antiseptik ve uyarıcı olan bergamot yağı bileşenleri sayesinde kan dolaşımını geliştirerek sevinç, tazelik ve enerji hissi yaratırlar.
Bu faydalarından yararlanmak için, Bergamot yağını ellerinize 2-3 damla ovuşturmanın ardından  ellerinizle ağzınızı hafifçe kapatıp Yavaş yavaş nefes alın. Yine aynı miktarda yağı ile ayağınızı ve midenizi ovuşturmayı deneyin.
2  -      Hormonal sekresyonları uyarır - Bergamot yağı, hormonal sekresyonları, sindirim sıvılarını, safra ve insülini uyararak uygun metabolik hızları korumaya yardımcı olur. Bu, sindirim sistemine yardımcı olur ve besin maddelerinin düzgün şekilde emilmesini sağlar. Bu meyve suları ayrıca şeker dökülmesini asimile eder ve kan basıncını düşürebilir. Bu, nörolojik ve zihinsel koşulları da etkiler.
3  -      Kür enfeksiyonları - Bergamot yağı, cilt sabunlarında, mikrop, mantar ve virüsün büyümesini engellemede kullanılır. Yağınızı cildinize veya saçınıza uyguladığınızda, enfeksiyon riskini azaltırsınız ve parlaklığın farkına varmazsınız. Bergamot yağı bağırsak, böbrek, kolon ve üriner sistem enfeksiyonlarını da tedavi eder. Bu şaşırtıcı faydanın avantajından yararlanmak için, Earl Grey çayı için veya bergamot yağı boğazınıza, karnınıza ve ayaklarınıza sürtün. Bir yağ buharlaştırıcı kullanmak da mükemmel bir seçenektir - tek başına bergamot yağı kokusu muazzam bir etkiye sahip olabilir.
4  -      Stresden kurtulur - Bergamot yağı gevşetici olur - sinirsel gerginliği ve stres ve kaygı duygularını azaltır. Bu güçlü yağ, sedasyon ve rahatlama hissi yaratan dopamin ve serotonin gibi hormonları uyarabilir. Bir dağıtıcı veya yağ brülöründe bergamot yağı kullanarak stres ve kaygıyı giderebilirsiniz.
-      Ağrıyı azaltır - Bergamot esansiyel yağı, hormon salgılarını arttırdığından ağrı yaratan sinirlerin hassasiyetini azaltır.
Bergamot yağı, burkulmalar, kas ağrıları ve baş ağrısı belirtilerini azaltmanın mükemmel bir yoludur. Kötü yan etkilere sahip olan ağrı kesicilerine güvenmek yerine, acıyı ve gerginliği gidermek için bu güvenli ve doğal yağ kullanın. Araştırmalar, bergamot yağı vücudun gerginliğini en aza indirgemek için tamamlayıcı tıpta kullanılabileceğini gösteriyor.
6  -      Deriyi iyileştirir - Bergamot uçucu yağ, derideki yara izlerini ve diğer izleri en aza indirgemek için kullanılır; melanin arzını bile yaparak cildi uyarır. Bu yaralar akne veya deri enfeksiyonları veya tahrişlerin bir sonucu olabilir. Cildi tedavi etmek için, beş damla bergamot yağı pamuklu bir topa veya ped üzerine koyun ve bulaşmış bölgeye sürtün. Ayrıca sıcak banyosuna 10 damla bergmot yağı ekleyebilirsiniz - bergamot yağ banyosunun faydaları cildinizin ötesine geçebilir. Ruh haliniz, hormonal denge ve yoğun tansiyonunuz için harika.
7  -      Sindirim sistemine yardımcı olur - Bergamot yağı sindirim sıvılarının üretimini teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda sindirim sistemindeki gıdaların parçalanmasını kolaylaştırır, aynı zamanda bağırsaktaki kas kasılmalarını da uyarır - atığınızı bedeninize bağırsak yoluyla atarak sindirim sürecini hızlandırır. 
8  -      Bergamot yağı ağız sağlığı açısından çok etkilidir. Bir gargara olarak kullanıldığında mikropları dişinizden uzaklaştırır ve dişlerinizi boşluklardan korur. Mikroplarla savaşan özelliklerinden dolayıdır. Dişlerinize 2-3 damla bergamot yağı sürükleyin veya diş macunuza ekleyin.
9  -      Bağırsak solucanlarını öldürür - Bergamot esansiyel yağı anti-bakterial özelliğiyle bağırsak solucanlarını tedavi etmek için kullanılır. Bağırsak kurdu beslenme yetersizliğine neden olur ve anemi oluşturabilir; anemi, vücudunuz boyunca oksijen taşımak için yeterli sağlam, sağlıklı kırmızı kan hücreleriniz olmadığında gelişir. Birkaç damla bergamot yağını karın bölgesine masaj yöntemiyle uygulamak tedavi sürecine etkili  bir yöntem olcaktır.

Bu yazımızda bergomat yağının sağlık açısından faydalarından bahsettik. Bergomat çayını mutfağınızdan bergomat yağını yanınızdan ayırmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder